Kącik kulinarny

ukiyo

Topornik
Wynik reakcji
354
@ukiyo a czy nie jest tak, że po obsmażeniu trzeba do piekarnika?

no właśnie niekoniecznie... ale chyba jutro spróbuje tak zrobić(nigdy nie robiłem w piekarniku)
dziś smażyłem na małym ogniu, polewając tłuszczykiem cały czas skórkę, ogólnie myśle też o tym, żeby ją dłużej zamarynować, nie wiem jakieś 12h np.. może to coś da
 

Bl-ack sno-w

Szlachcic
Wynik reakcji
5.200
no właśnie niekoniecznie... ale chyba jutro spróbuje tak zrobić(nigdy nie robiłem w piekarniku)
dziś smażyłem na małym ogniu, polewając tłuszczykiem cały czas skórkę, ogólnie myśle też o tym, żeby ją dłużej zamarynować, nie wiem jakieś 12h np.. może to coś da

A mi się wydaje, że kluczem jest pieczenie.
Kaczka potrzebuje bardzo dużo czasu a na patelni ile robisz? 20 min?
 

ukiyo

Topornik
Wynik reakcji
354
A mi się wydaje, że kluczem jest pieczenie.
Kaczka potrzebuje bardzo dużo czasu a na patelni ile robisz? 20 min?

jutro spróbuje wrzucić na piekarnika
najpierw podsmażę a potem wrzuce na 10-12min do piekarnika, zobaczymy
plan:
1. skórą na zimną patelnie żeby tłuszczyk się wytopił
2. na drugą stronę
3. do piekarnika na 10-12min 200*
 

Bl-ack sno-w

Szlachcic
Wynik reakcji
5.200
jutro spróbuje wrzucić na piekarnika
najpierw podsmażę a potem wrzuce na 10-12min do piekarnika, zobaczymy
plan:
1. skórą na zimną patelnie żeby tłuszczyk się wytopił
2. na drugą stronę
3. do piekarnika na 10-12min 200*

Ja bym powiedział 12-15 min
I jak tłuszcz będzie się topił polewaj co 5 minutek
 
Wynik reakcji
2.633
zrobiłem sobie dziś kolejny raz pierś z kaczki taką na patelni z masełkiem i kolejny raz była jakaś kurwa twarda, smakowo nie była zła.. była bardzo dobra, ale twarda...., to moja wina czy mam pecha do tych cycków? ktoś robił kiedyś taką fajną pierś z tego zwierza i da jakieś tipy żeby była taka soczysta?

Powiem tak osobiście prawie nie gotuje.
Kaczki nigdy nie robiłem,ale zazwyczaj gdy jeździłem do babci za dzieciaka(na wakacje,ferie,święta,weekend) to babcia robiła kaczkę.
Mówiła,że jak kaczka stara to i mięso twarde.
Więc może to dlatego?
 

ukiyo

Topornik
Wynik reakcji
354
Powiem tak osobiście prawie nie gotuje.
Kaczki nigdy nie robiłem,ale zazwyczaj gdy jeździłem do babci za dzieciaka(na wakacje,ferie,święta,weekend) to babcia robiła kaczkę.
Mówiła,że jak kaczka stara to i mięso twarde.
Więc może to dlatego?

też to słyszałem, ale nie wiem czy to nie jest stary mit haha.. nie wiem sam teraz, dostałem je na święta od znajomego rzeźnika za flache bimbru, surowe są miękkie i wydają się soczyste.. spróbuje zrobić dziś w piekarniku, zobaczymy
 

Isarisu

Szlachcic
Wynik reakcji
3.656
zrobiłem sobie dziś kolejny raz pierś z kaczki taką na patelni z masełkiem i kolejny raz była jakaś kurwa twarda, smakowo nie była zła.. była bardzo dobra, ale twarda...., to moja wina czy mam pecha do tych cycków? ktoś robił kiedyś taką fajną pierś z tego zwierza i da jakieś tipy żeby była taka soczysta?
Zerknij na Ramsaya.
 

Qrk Shooya2

Szlachcic
Wynik reakcji
8.394
Powiem tak:

Jak moja babcia przyrządzi kaczora to nie ma chuja we wsi, niestety nikt nie potrafi tego później odwzorować :(
 

Bl-ack sno-w

Szlachcic
Wynik reakcji
5.200
Dziś na obiad moja piękna żona przygotowała....nie wiem jak to nazwać.
Jadacie coś takiego?
Śledzie najpierw jakoś moczy chyba, potem zalewę taką robi, nie wiem jak. Jest tam woda, śmietana, cebula chyba. I do tego ziemniaki.
Uwielbiam to.

1000015847.jpg
 
Do góry