DeletedUser159420
Guest
Jak wiadomo - nie wystarczy wysyłać całego wojska na ostatnią opcję zbieractwa. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jaki jest najefektywniejszy sposób korzystania z zbieractwa? Już pomijając to, żeby wojsko nie stało w wiosce
calcDurationSeconds: function(t) {
return Math.round((Math.pow(t * this.getLootPercent() * t * this.base.loot_factor, this.base.duration_exponent) + this.base.duration_initial_seconds) * this.base.duration_factor)
getLootPercent: function() {
return 100 * this.base.loot_factor
},
I w jest to prawda.musaraj napisał:Wysyłać wojsko równomiernie (tzn. na ten sam czas, zbierając tyle samo surowców) na wszystkie misje.
A dziękujęmusaraj napisał:Jest do tego jakiś ładny skrypt.
3. Różne poziomy przynoszą różną część ładowności posłanych jednostek:
1. 10%
2. 25%
3. 50%
4. 75%
zalezy od dietyCzy bardziej opłaca się farmic np lk z offow czy lepiej zbierać ?
Kolego kiepski przykład wybrałeś bo dla ładowności 9750 bardziej się opłaca wysłać na 2/3/4.Przykład:
Dla 9750 łącznej ładowności.
Podział po równo czasowy zaleca rozdzielić tak:
5625-2250-1125-750
co daje ~2600 surowców na godzinę.
Dokładny dobór misji, z których chcielibyśmy skorzystać zależy od tego jaką ładowność mamy do dyspozycji. Problem jest tylko taki, że chcielibyśmy korzystać najpierw z wysokich poziomów, a potem w miarę rozwoju i rekrutacji dodawać te niskie. Jednak odblokowywanie poziomów robimy od najniższego, a koszt rośnie, więc na początkowym etapie mamy przeciwieństwo tego, co jest najefektywniejsze. W efekcie najbardziej opłaca się słać zawsze na wszystko co mamy odblokowane.
Analizowałem zbieractwo bardzo dokładnie, włącznie ze znalezieniem w kodzie gry dokładnych wzorów, więc pozwolę sobie wytłumaczyć jak to działa (w uproszczeniu).
1. Nie ma znaczenia typ jednostki, liczy się tylko sumaryczna ładowność armii posyłanej na zbieractwo.
Weźmy:
a) 30 pików x 25 ładowności = 750 ładowności
b) 50 mieczy x 15 ładowności = 750 ładowności
Grupy te są jednakowo efektywne na zbieractwie niezależnie na którym poziomie byśmy nie sprawdzili (np. na 1 to jest 75surki)
2. Zadaną ilość surowców każdy z poziomów przynosi w takim samym czasie.
Żeby przynieść te 75surki jednym rozkazem każdy z poziomów potrzebuje tyle samo czasu. Różnica jest w tym, że wyższe poziomy potrzebują mniej jednostek (mniejszą ładowność) aby to zrobić.
3. Różne poziomy przynoszą różną część ładowności posłanych jednostek:
1. 10%
2. 25%
3. 50%
4. 75%
Nasze 30 pik po 25 ład daje 750 ład. Jak poślemy na poziom 1, to będziemy mieli 75surki; jak na 2 to 187,5surki; 3 - 375; a na 4 - 562,5. Nie pamiętam już jak to było zaokrąglane.
4. Jak czas zależy od przynoszonych surowców?
Po uproszczeniu dostajemy:Kod:calcDurationSeconds: function(t) { return Math.round((Math.pow(t * this.getLootPercent() * t * this.base.loot_factor, this.base.duration_exponent) + this.base.duration_initial_seconds) * this.base.duration_factor) getLootPercent: function() { return 100 * this.base.loot_factor },
Gdzie:
loot_factor - to co opisałem w p. 3 (zalezne od poziomu zbieractwa)
t - ładowność całkowita posłanych wojsk
duration_exponent, duration_initial_seconds i duration_factor - stałe zależne od ustawień świata
Zdaje mi się, że te stałe raczej się nie zmieniają, ale można sobie sprawdzić w oknie zbieractwa za pomocą "pokaż źródło strony" i ctrl+F.
5. Ale co w końcu się najbardziej opłaca?
I w jest to prawda.
Dokładny dobór misji, z których chcielibyśmy skorzystać zależy od tego jaką ładowność mamy do dyspozycji. Problem jest tylko taki, że chcielibyśmy korzystać najpierw z wysokich poziomów, a potem w miarę rozwoju i rekrutacji dodawać te niskie. Jednak odblokowywanie poziomów robimy od najniższego, a koszt rośnie, więc na początkowym etapie mamy przeciwieństwo tego, co jest najefektywniejsze. W efekcie najbardziej opłaca się słać zawsze na wszystko co mamy odblokowane.
6. Mit nieopłacalności poziomu 1.
Na plemsach dość rozpowszechniony jest mit, że 1 poziom jest nic nie warty i nie należy z niego korzystać, jeśli mamy wyższe. Idea jest taka, że dzielimy wojska tak, aby czas misji był równy na wszystkich czterech poziomach, a wysyłamy tylko na 2, 3 i 4. W ten sposób połowa wojsk (ta, która poszłaby na 1 poziom - najbardziej "wojskożerny") zostaje w wiosce "na wszelki wypadek".
Jest to jednak błędne podejście. Chcesz zostawić część wojsk w wiosce? Nie ma problemu, ale pozostałe i tak poślij równomiernie na wszystkie 4 poziomy. Zysk większy i czas misji mniejszy.
7. Do wszystkiego podejdźmy z głową i myślmy nad tym co robimy!
Podążanie ślepo za czymś co ktoś gdzieś napisał na jakimś forum, czy w jakimś poradniku daleko nie prowadzi. Trzeba myśleć na bieżąco i dostosowywać się do sytuacji.
Na przykład: chcemy posłać wojo na zbieractwo na noc i iść spać. Wysyłamy wszystko po równo "jak było gdzieś tam napisane" i wychodzi na to, że wojska wrócą za 2h. A gdybyśmy się chwilę zastanowili doszlibyśmy do wniosku, że lepiej już wsadzić wszystko w jeden, najwyższy poziom, bo wojsko będzie aktywne przez 7h. Owszem zarobek mniejszy, niż jakby posyłać po te 2h całą noc, ale zdecydowanie większy, niż jakby wojsko miało stać w wiosce i się kisić.
Pozdrawiam i polecam,
PabloCanaletto
PS
A dziękuję
śmiga ładnie, brakuje mi tu tylko zaznaczenia na jakie misje chcemy wysłać wojo. Np. tylko 3 z 4W nawiązaniu do Twoich rozwiązań, a w szczególności na podejściu: równe zbiory w równym czasie, oraz przy pomocy magicznej formułki skomponowałem kalkulator (przynajmniej dla współczynników że świata 165 liczy prawidłowo.)
Mógłby ktoś rzucić okiem i sprawdzić czy cos warta moja robota?