Wygodne Rozpiski

RATISOFT

Miecznik
Wynik reakcji
124
Przedstawiam Wam „Wygodne Rozpiski”
https://ratisoft.pl/Twierdza/rozpiski – małe (w sumie to już wcale nie takie małe) narzędzie, które robi porządek rozpiskach pochodzących z https://plemiona-planer.pl/
Poniżej szybka wycieczka po ficzerach

Jedna tabela, wszystkie rozkazy
• czytelne kolumny: Cel, Typ, Gracz, Jednostki, Wysyłka, Dotarcie, Timer, Akcja
• podtabela po kliknięciu strzałki – w środku pełne szczegóły współatakujących
• oś czasu pod tabelą – widzisz, kto wylatuje kiedy (i możesz „kopnąć” kolegę, żeby w końcu puścił tego offa )

os czasu.png

• „Ostatnie przejęcie” wioski
• Ostrzeżenie o zmianie właściciela wioski

zmiana wlasciciela.png

Timer, który naprawdę tyka
• automatyczne odliczanie co sekundę
• po dograniu natychmiast przestawia się na nowy czas wysyłki
• kolory pokazują, czy masz jeszcze czas do wysyłki, czy jesteś w widełkach, albo że spóźniłeś wysyłkę

timer.png

Bonus Nocny – widzisz to od razu
• ikona księżyca przy wysyłkach wypadających w BN
• tło BN i godziny na osi czasu liczone w strefie świata
• linia „TERAZ” z plakietką ułatwia orientację w czasie

Dogranie™ – ustaw dotarcie jak chcesz
• klik „Dogranie” → wybierasz datę/godzinę wjazdu → resztę liczymy sami
• od razu aktualizują się: Wysyłka, Dotarcie, Timer, oś czasu oraz STATUS
• jeden klik usuwa plan dogrania i przywraca widełki

dogranie.png

STATUS, którym można się wymieniać
• generujesz krótki kod – mieści zaznaczenia i dogrania
• kopiuj/wklej do coopa lub na inne swoje urządzenie → macie identyczny widok
• idealne do współpracy przy dograniach sekundowych
• działa tylko w obrębie jednej rozpiski/zestawu rozpisek – pełna synchronizacja, zero chaosu
• przycisk Zastosuj obok pola – od razu nakłada status na tabelę

„Ukryj wysłane” (włączone domyślnie)
• zaznaczyłeś swój rozkaz? Znika z głównej listy, żeby nie zaśmiecał
• wyłączasz przełącznik → wracają wszystkie wiersze
• czytelnie, czysto, bez oczopląsu

Wojsko pod ręką
• elegancki tooltip „Wojska w wiosce” po najechaniu na ikonę tarczy
• przycisk „Stany wojsk (wklej)” – wklejasz tabelkę W wiosce (własne), a my:
- rozpoznajemy automatycznie, czy świat ma łuczników/rycerza
- mapujemy po kordach na Twoje wioski
- zapisujemy stany do autouzupełniania w placu
• modal „Rozpisane wojsko” – zbiorcze statystyki per wioska (np. ile grubasów trzeba jeszcze postawić )

ropzpisane wojsko.png

• ostrzeżenia „brakuje X” przy SZL/KAT + szybkie linki do Pałacu/Warsztatu

Wysyłka z uzupełnieniem jednostek
• przycisk WYŚLIJ prowadzi prosto do placu na serwerze z automatycznie wypełnionymi polami
• proporcje jednostek pod typ rozkazu (OFF, SZL, BUR, FEJK) liczone są na podstawie Twoich stanów wojsk
• linki do profili w grze i statystyk – na wyciągnięcie myszki
• wskaźnik kolejności wysyłek z wioski (pasek postępu + numer w sekwencji)

Skrypt Komend
• narzędzie odczytuje cele, w których Ty lecisz OFF / SZL
• zbiera nicki współatakujących (bez Ciebie)
• generuje mini-skrypt do paska w grze, który w ekranie dzielenia komend podświetli zaufanych na zielono
• klik – kopiuj – wklej – gotowe

Profile i współrzędne
Profile Graczy – lista przycisków do profili w grze (+ opcja „Otwórz wszystkie”) i pozapraszaj do znajomych kogo trzeba :)

znajomi.png

Rozpisane Wioski – gotowa lista `x|y` do kopiowania (filtry: OFF, SZL, BUR)

BB‑code do notatek
• generuje tabelę do wklejenia do notatek w grze (paginacja co 100 wpisów)
• zawiera: link WYŚLIJ, typy (OFF/GRUBE/BUR), daty/godziny i koordy
• pomija to, co już masz oznaczone jako wysłane

Scalanie wielu rozpisek
• kliknij Dodaj wiele, wklej kilka publicznych URL JSON → narzędzie scali je do jednej tabeli
• rozkazy grupowane po celu i sortowane chronologicznie
• zaznaczenia „wysłane” zapamiętują się per zestaw źródeł

Ciemny motyw
• przełącznik w nagłówku – ciemne tło, czytelne ikony, spójne kolory
• działa na desktopie i telefonie (responsywna tabela z horyzontalnym scrollowaniem)

Jak zacząć?
1️⃣ Wklej URL do JSON-a z rozpiski (ten publiczny). Działa też wklejenie linku do rozpisek
yofqL9s.png
2️⃣ Kliknij „Pokaż rozpiski”.
3️⃣ (Opcjonalnie) Wklej „W wiosce (własne)” w Stany wojsk – zadziała magia auto-uzupełniania.
4️⃣ (Opcjonalnie) Kilka planów naraz? Dodaj wiele i scal do jednego widoku.
5️⃣ Zaznaczaj wysłane, ustawiaj dogrania, kopiuj STATUS dla coopa.
6️⃣ W razie czego: „Ukryj wysłane” masz nad tabelą.

Dane i prywatność
• nic z tego, co wklejasz lub ustawiasz, nie trafia do naszej bazy (brak zapisu rozpisek, linków, dograń, zaznaczeń)
• po kliknięciu „Pokaż rozpiski” serwer jedynie pobiera publiczne JSON-y z planera, scala je i wzbogaca o:
– flagi świata (łucznicy/rycerz, bonus nocny, strefa)
– aktualnych właścicieli/plemiona, „ostatnie przejęcie” (z bazy statystyk świata)
zwraca gotowe dane do Twojej przeglądarki, bez archiwizacji planów
• zaznaczenia „wysłane” zapisują się lokalnie w Twojej przeglądarce (localStorage) i działają w obrębie danego zestawu linków
• „Dogrania” trzymamy w pamięci strony; żeby przenieść je na inne urządzenie/coopa, użyj STATUSU (kod zawiera tylko zaznaczenia i czasy dograń)
• „Stany wojsk (wklej)” są przetwarzane wyłącznie po stronie przeglądarki — służą do tooltipów i auto‑uzupełniania, nie wysyłamy ich na serwer
• preferencje (np. tryb ciemny) zapisują się lokalnie

Podsumowując:
Zamiast szukać, liczyć i modlić się o punktualność – masz jedno miejsce.
Widzisz wszystko: kto, skąd, kiedy, czym i na kogo ma lecieć oraz masz wszystkie niezbędne narzędzia do tego by to zweryfikować (jeśli oczywiście dał komendy).
Puścił tego grubasa, czy nie?
A jeśli nie... to wiesz dokładnie, komu przypomnieć
Powodzenia!

No ale KAWY się ze mną nie napijesz?
Postaw kawkę

Załączniki

• ropzpisane wojsko.png
    ropzpisane wojsko.png
    15,3 KB · Wyświetlenia: 15
Ostatnia edycja:

RATISOFT

Miecznik
Wynik reakcji
124
No ciekawe, jednak ktoś jeszcze pracuje nad nowymi narzędziami.
To z lenistwa. Nienawidzę wysyłać rozpisek w formacie jaki oferuje https://plemiona-planer.pl/

Wiem, że przynajmniej dwie duże ekipy mają podobne narzędzie do użytku wewnętrznego ale raz, że oba są dość archaiczne jeśli chodzi o rozwiązania i wygodę, a dwa że to nadal narzędzia do użytku wewnętrznego i jeśli chciałbym zagrać z kimś innym, to musze się znowu męczyć :p

Stąd pomysł na narzędzie, które jest tylko nakładką na wspomniany plemiona-planer, z której może korzystać każdy - na każdym świecie.

Polanek

Rycerz
Wynik reakcji
871
Dużo ekip ma wewnętrzne narzędzia, ale się tym nie chwali. Jeśli już coś wypuszcza, to dla utrzymania. Fanatycy zdarzają się sporadycznie.

Rafsaf

Łucznik
Wynik reakcji
964
Nienawidzę wysyłać rozpisek w formacie jaki oferuje https://plemiona-planer.pl/

Przykro mi to słyszeć. Może da się choć trochę poprawić jakoś sytuację? "Nienawidzę" to mocne słowo :(

Ogólnie to mi się nawet podoba tool choć oczywiście wklejanie gdziekolwiek tokena z plemiona-planer.pl to tak jakby wysłać całość rozpiski, ale nie zakładam złej woli, wręcz przeciwnie. Cieszę się że ktoś integruje dane z publicznego API.

Moje uwagi:
- Brak kodu źródłowego może zniechęcać do użytku strony, paranoików ciężko przekonać by wrzucili gdzieś swoje wrażliwe dane a to jeden ze sposobów czyli pełna transparentność.
- "Buttony WYŚLIJ widzi tylko właściciel." - imo buttony "widzi" każdy kto ma token od rozpiski?
- Pole status mogłoby być częścią urla i po zmianie aktualizowany obecny url, łatwiej to może byłoby komuś wysłać wraz z statusem
- Jako że server-side widzę tylko 1 request który w zamian za linka do plemiona-planer.pl zwraca troszkę przerobioną wersję odpowiedzi o rozpisce (domyślam się że to drobny post processing), zastanawiam się czy całkowicie "offline", "client side" alternatywny tryb projektu gdzie wklejam samemu w wielkie pole tekstowe całość danych o rozpisce i wszystko się dzieje client side nie byłoby czymś co mogłoby być atrakcyjne.
- Nie lubię Google Analytics

Pozdr

PS. localStorage?? widzę że po F5 mam pustą stronę i muszę wpisywać od nowa :(

Ostatnia edycja:

RATISOFT

Miecznik
Wynik reakcji
124
Przykro mi to słyszeć. Może da się choć trochę poprawić jakoś sytuację? "Nienawidzę" to mocne słowo :(

Ogólnie to mi się nawet podoba tool choć oczywiście wklejanie gdziekolwiek tokena z plemiona-planer.pl to tak jakby wysłać całość rozpiski, ale nie zakładam złej woli, wręcz przeciwnie. Cieszę się że ktoś integruje dane z publicznego API.

Moje uwagi:
- Brak kodu źródłowego może zniechęcać do użytku strony, paranoików ciężko przekonać by wrzucili gdzieś swoje wrażliwe dane a to jeden ze sposobów czyli pełna transparentność.
- "Buttony WYŚLIJ widzi tylko właściciel." - imo buttony "widzi" każdy kto ma token od rozpiski?
- Pole status mogłoby być częścią urla i po zmianie aktualizowany obecny url, łatwiej to może byłoby komuś wysłać wraz z statusem
- Jako że server-side widzę tylko 1 request który w zamian za linka do plemiona-planer.pl zwraca troszkę przerobioną wersję odpowiedzi o rozpisce (domyślam się że to drobny post processing), zastanawiam się czy całkowicie "offline", "client side" alternatywny tryb projektu gdzie wklejam samemu w wielkie pole tekstowe całość danych o rozpisce i wszystko się dzieje client side nie byłoby czymś co mogłoby być atrakcyjne.
- Nie lubię Google Analytics

Pozdr

PS. localStorage?? widzę że po F5 mam pustą stronę i muszę wpisywać od nowa :(

Dzięki za konstruktywne uwagi.
Oczywiście nie miej mi za złe mocnych słów. Jestem świadom, że niewiele więcej można wyciągnąć w kwestii prezentacji rozkazów w grze Plemiona. To nie jest wina planera, że tego "nienawidzę". Po prostu mnie telepie jak mam wysłać z notatek 500 rozkazów, jednocześnie dbając o to, by usuwać wysłane żeby się nie pogubić w tym wszystkim jak odpalę za chwilę te same notatki na apce w telefonie w drodze do pracy ;)

Dlatego też powstał pomysł na tego typu "nakładkę".

- Brak kodu źródłowego. Rozumiem, że może zniechęcić, ale ta podstrona jest częścią projektu "Twierdza", którego obecnie nie chciałbym wyrzucać do public, więc biorę na klatę, że "paranoików" nie przekonam ;)
- Niefortunna pozostałość po poprzedniej wersji. To miał być opis informujący o tym, że buttony "Wyślij [rodzaj rozkazu]" wyświetla się tylko dla rozkazów właściciela rozpiski, czyli de facto my_orders
- Mam nawet w roadmapie coś takiego, żeby można było przekazywać url w tej postaci:
https://ratisoft.pl/Twierdza/rozpiski?links=[hashy]&status=[zakodowany_string] więc jest szansa, że niedługo się to pojawi
- z założenia podejście w pełni offline rzeczywiście może wyglądać atrakcyjnie. Ale zauważ, że to co dostaje z API jeszcze dopieszczam danymi, które sam zbieram:
-- czy właściciel wioski się zmienił
-- kiedy było ostatnie przejęcie wioski, która jest celem
-- aktualne plemię gracza
-- config serwera (bonus nocny, dane o jednostkach, czy świat z rycerzem, czy z łucznikami)
-- aktualne nazwy wiosek
-- aktualne nazwy graczy
-- mapowanie id gracza po jego nazwie w rozpisce, jeśli z jakichś powodów API nie przekaże ID gracza (zdarzały się takie przypadki)
-- tak samo mapowanie po koordynatach wiosek, jeśli API nie przekaże ID wioski (dzięki czemu linki nadal działają poprawnie)
-- punkty wiosek do obliczenia minimalnej ilości wojska na fejka
Podsumowując API dostarcza "surową" rozpiskę, a dane z mojej bazy uzupełniają ją o kontekst świata, więc przechodząc na offline trzeba by było zrezygnować z wielu bajerów ułatwiających życie.
- Rozumiem. Ja natomiast lubię wiedzieć co jest na mojej stronie korzystane, a co jest useless :)

Nie za bardzo rozumiem co do localStorage. Zgodnie z opisem w localStorage przechowywane są tylko zaznaczenia (po wysłaniu) i preferencje strony (tryb ciemny). Dla pewności sprawdziłem przed chwilą i nawet po restarcie kompa, wejściu na stronkę i wklejeniu rozpiski - te rozkazy były nadal odznaczone jako wysłane bez konieczności wklejania STATUS.

Podsumowując cieszę się, że nawet się podoba, cieszę się też, że dzięki niemu wskaźnik poprawności wysyłek w moim plemieniu często wynosi 90%+ :)

PS. Skoro już mam "na linii" twórcę planera - to zapytam wprost: co dokładnie definiuje kolejność rozkazów, jeśli mamy w każdym takie same widełki? Widzę, że tutaj mam rozjazd pomiędzy zakładką "Szczegóły" na planerze, a "child-tabelą" u mnie w projekcie.

Pzdr

RATISOFT

Miecznik
Wynik reakcji
124
Wersja 1.0.2 jest już online!
Jeśli coś nie działa, odśwież z CTRL+F5, powinno pójść

Co nowego?

• Kod STATUS zastąpiono linkiem zawierającym w sobie wszystkie dodane rozpiski oraz kod status. Dzięki temu po każdej wysyłce wystarczy, że zapiszemy sobie skopiowany adres strony, by na dowolnym urządzeniu jednym kliknięciem w link kontynuować wysyłkę rozkazów
  • Opcja automatycznego odznaczania rozkazów jako wysłane po kliknięciu w przycisk Wyślij. Domyślnie wyłączona. Klikasz Wyślij -> Rozkaz znika z listy (jeśli jest włączona opcja ukrywania wysłanych rozkazów)
  • Rozkazy , które mają min czas wysyłki = max czas wysyłki są teraz wyraźnie odróżnione od innych rozkazów w tabeli
  • Dodano przyciski zmieniające reguły sortowania rozkazów (minimalny czas wysyłki rosnąco lub maksymalny czas wysyłki rosnąco)
  • Nowa Sekcja KPI, a w niej:
    • Aktualny status wysyłek (ilość wysłanych / max rozkazów) ogólnie oraz z podziałem na rodzaje rozkazów
    • Populacja rozpisanych wojsk / populacja posiadanych wojsk w wioskach ogólnie oraz to samo w przypadku katapult i grubasów (działa jeżeli wkleiliśmy stany wojsk). Populacja rozpisanych wojsk zmniejsza się wraz z wysyłką w zależności od ustawień rozkazu
    • Najbliższy rozkaz za... Timer odmierzający czas do najbliższego rozkazu + z podziałem na rodzaje rozkazów. Już nie umknie nam off z małymi widełkami zagubiony pomiędzy fejkami z dużymi widłami. Do rodzajów rozkazów dołączone przyciski, które jednym kliknięciem przeniosą nas do kolejnego niewysłanego rozkazu danego typu
    • Globalny Timeline Wysyłek. Teraz widać wyraźnie w jakich mniej więcej godzinach mamy wysyłki jakich rodzajów rozkazów. Timeline ten reaguje na rozkazy oznaczone jako wysłane, zmieniając styl paska na bardziej przeźroczysty
Poprawki błędów:
  • Zablokowano możliwość ręcznego sortowania tabeli (opcja powodowała, że nie było możliwości, aby przywrócić domyślne sortowania według minimalnego czasu wysyłki)
  • Wygenerowana tabela BB-code od teraz uwzględnia również ustawione dogrania
  • Poprawiono niektóre elementy stylu w ciemnej wersji witryny
  • Usunięto "IF" z wygenerowanego skryptu komend (za pozwoleniem administracji można korzystać bez tego warunku). Powodował on błędy w przypadku jeśli w grze był otwarty chat lub lista wiosek

Enjoy!

Ostatnia edycja:

RATISOFT

Miecznik
Wynik reakcji
124
Wersja 1.0.3 jest już online!

Co nowego?

• Rozpiski stały się integralną częścią Twierdzy, w związku z czym zalogowani użytkownicy zobaczą opcję synchronizacji w chmurze (pełny opis funkcjonalności znajdziecie poniżej)
rozp.png
  • Po kliknięciu w licznik rozkazów nad przyciskiem rozkazu otworzy okienko, w którym zobaczycie listę wszystkich rozkazów z tej konkretnej wioski z zachowaną kolejnością wysyłki, timerem, statusem oraz informacją o ilości katapult
2026-01-04 22_51_34-Rozpiski.png
  • Poprawiono kilka błędów wyświetlania
  • Dodano zabezpieczenie przed duplikującymi się rozkazami (w rzadkich przypadkach)

Opcja synchronizacji w chmurze

Zalogowani użytkownicy zauważą nową ikonę pod STATUS. Po jej kliknięciu i wyrażeniu zgody rozpiska wraz z statusem będzie na bieżąco zapisywać stan w bazie i zostanie utworzony skrócony link do rozpiski.

Uwaga! Po włączeniu synchronizacji rozpiska zyska dodatkowe zabezpieczenie w postaci braku dostępu w trybie gościa. To znaczy, że jeśli skrócony link do rozpiski lub link STATUS w jakikolwiek sposób wycieknie, to bez konta na Twierdzy, które ma zbindowane Twoje konto w grze, nie odczyta jej w powyższym narzędziu.

Jak więc działać na rozpisce z coopem w trybie synchronizacji? Obydwoje musicie mieć konto na Twierdzy (lub współdzielić jedno). Jeśli macie osobne konta, to obaj musicie zbindować to samo konto w grze (Twierdza na to pozwala) i możecie pracować na tej samej rozpisce. Każda zmiana statusu w ciągu 10 sekund powinna być odzwierciedlona u coopa, więc na bieżąco możecie się pilnować z rozkazami.

Jak działać jeśli dajemy komuś zasta? Najlepiej na czas zastępstwa wyłączyć synchronizację, skopiować kod STATUS i przekazać zastępcy. Po zakończeniu zastępstwa, zastępca oddaje link STATUS, który otwieracie jako zalogowani i włączacie znowu synchronizację.

RATISOFT

Miecznik
Wynik reakcji
124
Wersja 1.1.0 jest już online!

Co nowego?

• [Dla zalogowanych] Konwerter rozpisek - domyślnie strona rozpisek była przygotowana z myślą o rozpiskach z Plemiona Planer. Nie mniej jednak zdarzają się sytuacje, w których dostajemy rozpiskę z innych narzędzi w formacie tabeli bb-code. Konwerter rozpisek pozwala odczytać taką tabelę (wklejając więcej tabel w tym samym formacie połączy je w jedną), następnie pozwala na mapowanie kolumn, dzięki czemu finalnie możemy utworzyć rozpiskę przypisaną do wybranego profilu gracza i to też zadziała.
  • Belka pomocnicza. Gdy jakiekolwiek rozkazy wskoczą nam w widełki czasowe i będą gotowe do wysłania, znajdą się w dolnej belce, która będzie cały czas widoczna podczas korzystania ze strony do rozpisek. Po kliknięciu w rozkaz na tej belce przeniesie nas do odpowiedniego rozkazu w tabeli. Rozkazy w tej belce są sortowane według maksymalnego czasu wysyłki, czyli im mniej zostało czasu do wysłania danego rozkazu, tym "wyżej" on będzie na tej belce. Jest to bardzo przydatna opcja, kiedy mamy różne widełki na rozkazy i w gąszczu fejków może nam umknąć upływający czas na wysłanie OFFA. Z tą belką nam to nie grozi, bo OFF do wysłania będzie nam wisiał na samym początku, aż go nie odznaczymy jako wysłany
2026-01-14 03_20_36-Rozpiski.png

• Poprawione zostało wyświetlanie tła rozkazów, które muszą wyjść w ciągu 1 sekundy na bardziej czytelne
  • [Dla zalogowanych] dostępne ikony planowania ataku, która przenosi do Planera Ataków z wybranymi filtrami pod daną wioskę. Dzięki czemu możemy szybko zaplanować alternatywny atak w przypadku jeśli spóźnimy ten z rozpiski
  • Poprawiono stabilność synchronizacji rozpisek

Do góry