Podsumowanie moich analiz:
Ćwiartka nr 1. Północny-zachód
Mój typ do wygrania ćwiartki: Zwycięzca wojny NwK vs Pieski, lub Elite jeśli zdecydują się na rozwój na lewą stronę mapy, a nie na prawą.
Kluczowe plemiona: BR, CIACH, KLASYK
W sumie stało się to co przewidywałem na tamten moment. Wszystkie wymienione plemiona wyżej dalej w sumie grają na tym świecie. Zwycięzcą ćwiartki zostało Elite + Pieski oraz po części BR. Za to część graczy takich plemion jak NwK, CIACH i Klasyk dalej grają po fuzjach, lub przenosinach w innych plemionach (Elite,Pieski,TI). Mimo wszystko liczyłem, że nam jako NwK uda się wyjść lepiej z sytuacji jaka była, jednak nie udało się

Elite od początku dominowało północ i nic nie wskazywało na to, że nie będą walczyć o wygraną świata, więc zaskoczeń raczej nie ma.
Pieski za to po dobrze rozegranej dyplomacji w early wytrwały aż do teraz, jednak czeka ich już za niedługo ciężkie wyzwanie.
Ćwiartka nr 2. Południowy-zachód
Mój typ do wygrania ćwiartki: LEB+Zadymka/Erebor
Kluczowe plemiona: BR, N_Z,
Tutaj mimo, że również dobrze wytypowałem wygranego czyli głównie Erebor + po części BR to myślałem że to LEB+Zadymka zostanie ostatecznym wygranym ćwiartki. Po bardzo dobrym rozmieszczeniu początkowym na mapie i praktycznie darmowym zapleczu wszystko wskazywało na to że tak będzie, jednak dyplomacja prawdopodobnie głównie tutaj zawiodła. Erebor za to mając cały czas bezpieczny wschód mogli na spokojnie się rozwijać w jednym kierunku co do tej pory wychodziło im całkiem dobrze. BR poprzez dość dobre układy dyplomatyczne dalej walczy na tym świecie, a mimo wszystko myślałem, że skończy się na fuzji do jakiegoś plemienia, lub prędzej czy później znikną.
Ćwiartka nr 3. Północny-wschód
Mój typ do wygrania ćwiartki: Elite/XxX+Leszcz
Kluczowe plemiona: BAD
Tutaj w sumie to samo co w ćwiartce nr1 nt. Elite. Mimo wszystko nie myślałem, że nastąpi rozpad w XxX+Leszcz i liczyłem że będą długo walczyć na tym świecie i będą jedną z końcowych 4-6 ekip, które będą walczyć o wygraną na tym świecie.
Ćwiartka nr 4. Południowy-wschód
Mój typ do wygrania ćwiartki: TI
Kluczowe plemiona: BKB/WR
TI zdominowało ćwiartkę solo tak jak przypuszczałem, nie zneutralizowanie tego plemienia w early było złą decyzją przez resztę plemion w tej części świata. Mimo słabej pozycji początkowej dyplomacja zagrała perfekcyjnie. BKB do tej pory utrzymywało się dosyć dobrze, jednak gdy doszło do wojny z TI szybko zniknęli.
Analiza obecnej sytuacji:
W piątek został ogłoszony sojusz Elite+TI czyli dwóch największych i moim zdaniem 2 najlepszych plemion z wszystkich, które są obecnie na serwerze. Nawet jeśli Erebor dogadałby się z Pies i Br to mimo wszystko myślę że nie mają szans. Z tego co wiem to BR jest dogadane z Elite, także to stawia Erebor i Pieski w jeszcze gorszej sytuacji, tym bardziej że do tej pory się ze sobą bili i raczej nie są do siebie super pozytywnie nastawieni.
Ciekawą sytuacją mogłoby być na koniec 1v1 Elite vs TI, ale czy do tego dojdzie czy zdecydują świat skończyć razem to zobaczymy w przyszłości.
Gdyby do tego doszło to typuję TI do wina