DZIEŃ DOBRY WIDZE TUTAJ LEKKO NAPIĘTĄ ATMOSFERKE WIĘC ZARZUCE WAM SUPER PRZEPISEM NA PYSZNY POLSKI OBIAD, SMACZNEGO KOCHANI
OBIAD PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE SYLWESTER - PRZEPISY NA SYLWESTRA WIELKANOC PRZEPISY WIEPRZOWINA
Bigos z kiszonej kapusty – łatwy i pyszny!
Kuchnia :
Polska | Czas przygotowania :
30 minut | Czas gotowania/pieczenia :
3 godziny i 30 minut | Porcje :
15 porcji
Bigos z kiszonej kapusty – z mięsem wieprzowym, kiełbasą i suszonymi grzybami. Polecam na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, Urodziny i inne okoliczności
Bigos z kiszonej kapusty przepis
W moim domu rodzinnym przepisów na bigos mamy wiele
W zależności od tego, na jaką wersję nas najdzie ochota, taką tworzymy… jednak, najczęściej króluje u nas
bigos z kiszonej kapusty. Nieco rzadziej pojawia się bigos mieszany na bazie białej kapusty i kiszonej, a najrzadziej oczywiście
bigos z młodej kapusty, bo robimy go akurat wtedy, kiedy jest sezon na młodą kapustę.
Jeśli chodzi o przepis na bigos z kiszonej kapusty, to złotą zasadą jest to, że powinno dać się tyle samo kilogramów mięsa, ile planuje dać się kilogramów kapusty. Tak więc na 1 kg kapusty kiszonej powinien przypaść 1 kg mięsa (u mnie z reguły połączenie łopatki wieprzowej + kiełbasy podwawelskiej). Odkąd wyszłam za Mąż to kminku do bigosu praktycznie już nie daję, bo mój Mąż po prostu go nie lubi
Ale jeśli Wy lubicie kminek, to spokojnie możecie dodać odrobinę.
Bigos z kiszonej kapusty – Składniki:
- ok. 1,3 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka wieprzowa)
- ok. 500 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 2 średnie cebule – ok. 270 g
- 2 kg kiszonej kapusty
- 7-8 szklanek wody (1 szklanka = 250 ml)
- ok. 60 g suszonych grzybów ( u mnie podgrzybek brunatny)
- 10-12 czubatych łyżeczek powideł śliwkowych (do smaku)
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, jak ktoś lubi)
- pół płaskiej łyżeczki kminku (można pominąć jeśli ktoś nie lubi)
- sól i pieprz do smaku
Przepis na bigos z kiszonej kapusty:
- Odmierzyć 60 gramów suszonych grzybów (u mnie podgrzybki, ale mogą być też prawdziwki, borowiki itd.). Zalać 3 szklankami wody (750 ml o temperaturze pokojowej) i odstawić pod przykryciem na całą noc (lub kilka godzin), by grzyby napęczniały. Napęczniałe grzyby odcedzić je na sitku, pokroić na mniejsze kawałki. Wodę z moczenia grzybów zachować.
- Kiełbasę pokroić w półksiężyce (wcześniej obrać jeśli ma folię).
- Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju (6 łyżek) na małym ogniuW międzyczasie pokroić łopatkę
- W międzyczasie pokroić łopatkę wieprzową w kostkę o boku 1,5-2 cm. Dodać 2 łyżeczki papryki słodkiej oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać, by całe mięso otoczyło się w przyprawach. Wrzucić mięso na patelnie (do cebuli) i dokładnie je obsmażyć na dość dużej mocy palnika. Najlepiej by patelnia była bardzo duża, by mięso się dokładnie podsmażyło, a nie ugotowało. Jeśli nie macie takiej dużej patelni, to możecie podzielić cebulę i mięso na 2 porcje i podsmażyć je na dwóch osobnych patelniach, dzięki czemu zyskacie pewność, że pory w mięsie idealnie się zamkną. Mięso wraz z cebulką przełożyć do garnka. Na tej samej patelni, co smażyła się łopatka wieprzowa podsmażyć także kiełbasę. Po usmażeniu przerzucić ją również do garnka, a patelnię podlać 2 szklankami gorącej wody i również przelać do garnuszka. Kolejno dodać do niego grzyby oraz wodę z moczenia grzybów, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, słodką paprykę, powidła śliwkowe (oraz ewentualnie kminek) i gotować całość pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 1 godzinę. Co jakiś czas przemieszać, by nic się nie przypaliło.
- Po tym czasie kapustę kiszoną przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, odcedzić, pokroić drobno. Wrzucić do garnka z mięsem. Wlać 2 szklanki wody i gotowa kolejne 60 minut. Na sam koniec dodać ewentualnie koncentrat pomidorowy oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Najlepiej bigos gotować jeszcze drugiego i trzeciego dnia po 60 minut – wtedy jego smak jest najlepszy. W razie potrzeby dolać odrobinę wody, by bigos nie przypalał się podczas gotowania. Smacznego!
- Może zainteresują Was również inne przepisy na Wigilię, np. pierogi z kapustą i grzybami lub przepisy na śledzie na święta. Gorąco zachęcam również do zajrzenia do zakładki: pierogi. Znajdziecie tam mnóstwo inspiracji na świąteczne pierożki i nie tylko
SMACZNEGO KOCHANI SZCZEKACZE