Pogoda dopisuje, sezon grillowy w pełni, a więc nie można zapomnieć o greckich tzatzikach
Składniki na autentyczne greckie tzatziki:
400g dobrego, gęstego jogurtu greckiego
3 ogórki gruntowe lub 1 duży ogórek zielony
1/2 pęczku koperku
2 ząbki czosnku
1/2 cytryny
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
2-3 listki świeżej mięty
Przyprawy: sól oraz pieprz
Sposób przygotowania greckich tzatzików
Ogórki ścieramy na tarce, delikatnie solimy i odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie puszczą one sporo soku.
Ogórki musimy bardzo dokładnie odcisnąć na sitku, dzięki temu tzatziki będą cudownie kremowe i gęste. Jeśli jednak tego nie zrobimy sos będzie wodnisty.
Następnie mieszamy ogórki z jogurtem greckim, dodajemy sok z około 1/2 cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno posiekany koperek oraz dosłownie odrobinę mięty
Dodajemy również 3-4 łyżki oliwy, jedną łyżeczkę octu jabłkowego lub winnego, sól oraz świeżo mielony pieprz.
Tzatziki dokładnie mieszamy i na koniec polewamy jeszcze kilkoma kroplami oliwy.
Serwujemy dobrze schłodzone z ziemniakami, pieczonymi warzywami, mięsami z grilla czy chlebkiem pita.