Dyskusja - zaczynamy ;)

Wynik reakcji
482
Tak z Wariatami.

@miniorek Wariaty chyba nie robiły tego na FO tylko Jutrzaki.

@Zorander dzięki za walkę dziś! Jest ciekawie i o to chodzi aby się dobrze bawić.. no ale są takie chwasty na tym świecie jak Chuj z Kałuży i jego przydupas Chuj Plemion hatfu Jutrzaki...
 

john222

Chłop
Wynik reakcji
10
Dobra ta akcja darm taka nie za mocna... Zbychu też z diód od kreta nie potrafi nic przejąć... Można już chyba rozpalać grila co?
 

wniebo

uczeń Jurka
Wynik reakcji
244
Statami ktoś się pochwali?
Lepsze od statystyk w ten słoneczny majowo-grillowy weekend będzie przepis na ziemniaczki z grilla :) POLECAM
  1. 0,5 kg ziemniaków starannie wyszoruj i ugotuj w mundurkach, z dodatkiem odrobiny soli. Kiedy lekko zmiękną, wyłącz palnik i odłóż na bok, żeby się ostudziły.
  2. 2

    Przygotuj masło czosnkowe. W niewielkim naczyniu umieść masło — najlepiej wyciągnąć je wcześniej z lodówki, by zmiękło — oraz starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie umyj natkę pietruszki i posiekaj połowę pęczka (można zastąpić koperkiem), po czym dodaj ją do masła czosnkowego. Teraz całość dopraw, dodając odrobinę soli i czarnego pieprzu mielonego.
  3. 3

    Kiedy ziemniaki ostygną, każdą sztukę natnij, wykonując kształt krzyża, a następnie w nakrojone miejsce włóż odrobinę przygotowanego masła czosnkowego. Wierzch ziemniaczków posyp ziołami prowansalskimi lub inną mieszanką ziół i starannie owiń folią aluminiową.
  4. 4

    Owinięte ziemniaki umieść na rozgrzanym grillu i piecz do momentu, aż staną się odpowiednio miękkie i chrupiące. Czas pieczenia warto kontrolować, wbijając w ziemniaki z grilla widelec lub wykałaczkę. Gotową przekąskę podawaj z ulubionymi specjałami, np. karkówką z grilla bądź lekką sałatką z kurczakiem.
 

wniebo

uczeń Jurka
Wynik reakcji
244
Pogoda dopisuje, sezon grillowy w pełni, a więc nie można zapomnieć o greckich tzatzikach

Składniki na autentyczne greckie tzatziki:
400g dobrego, gęstego jogurtu greckiego
3 ogórki gruntowe lub 1 duży ogórek zielony
1/2 pęczku koperku
2 ząbki czosnku
1/2 cytryny
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
2-3 listki świeżej mięty
Przyprawy: sól oraz pieprz

Sposób przygotowania greckich tzatzików
Ogórki ścieramy na tarce, delikatnie solimy i odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie puszczą one sporo soku.
Ogórki musimy bardzo dokładnie odcisnąć na sitku, dzięki temu tzatziki będą cudownie kremowe i gęste. Jeśli jednak tego nie zrobimy sos będzie wodnisty.
Następnie mieszamy ogórki z jogurtem greckim, dodajemy sok z około 1/2 cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno posiekany koperek oraz dosłownie odrobinę mięty
Dodajemy również 3-4 łyżki oliwy, jedną łyżeczkę octu jabłkowego lub winnego, sól oraz świeżo mielony pieprz.
Tzatziki dokładnie mieszamy i na koniec polewamy jeszcze kilkoma kroplami oliwy.
Serwujemy dobrze schłodzone z ziemniakami, pieczonymi warzywami, mięsami z grilla czy chlebkiem pita.
 
Do góry